Bibliotheek Nijeveen

Nijeveen beschikt al tientallen jaren over een bibliotheek.
  De bibliotheek is een van de basisvoorzieningen in Nijeveen.
  Deze wordt gerund door parttime een bibliothecaris en 11
  vrijwilligers.
  De bibliotheek is 15,5 uur per week open.

Vanwege de bezuinigingen die de gemeente Meppel vanaf
  2011  wil doorvoeren, wordt ook de functie van de bibliotheek
  doorgelicht.

Het gebouw is in 2008 uitgebreid. Er is een Drents erfgoedpunt in ondergebracht en de Historische Vereniging heeft hier haar kantoor en archief.

De bibliotheek is een ontmoetingspunt, waar veel Nijeveners elkaar treffen.

De bibliotheek is met name belangrijk voor jeugd en ouderen. Voor de groep van 12-55 jaar zou uitlening via nieuwe media, zoals e-readers, of een reserveringssysteem per internet een alternatief kunnen betekenen.

De bibliotheek zit in een ruim gebouw, dat een beperkt deel van de week open is. Voor een functioneler gebruik zou gezocht kunnen worden naar medegebruikers.

Voor de bezuinigingen heeft de Dorpsvereniging met diverse mensen en instellingen gesproken. Er is een brief opgesteld aan de gemeenteraad ter voorbereiding op de inspraakronden.

Brief aan de Raad - mei 2011

Verhuizing afgeblazen?